Domů  Registrace

CZ_Orel skalní samec | Fotogalerie a zprávy z cest


Hlavní navigace

MŮJ PROFIL

AFRIKA

ASIE

AUSTRÁLIE

EVROPA

ČESKÁ REPUBLIKA

USA - Spojené státy americké

STŘEDNÍ AMERIKA

VIDEOGALERIE

TIME - LAPSE

CERTIFIKÁTY

DISKUSNÍ FÓRUM

KONTAKT


Nejnovější články



Anketa

Jak jste nás našli?
seznam.cz12956
google.cz9262
doporučení5651
vyhledávač5881
jinak5810
Celkem hlasů: 39560


Nacházíte se zde: www.farnik.info » ČESKÁ REPUBLIKA » SYCHROV » CZ_Orel skalní samec

CZ_Orel skalní samec

Samec Orla skalního je výrazně menší než samice je velký přibližně jako husa.Letovou siluetu orla skalního kromě nápadné velikosti charakterizují široká, mírně lomená křídla se šesti prstově roztaženými ručními letkami, které jsou při kroužení prohnuté vzhůru. Dospělí ptáci jsou tmavě hnědě zbarvení, jen hlava a zadní část krku je žlutozrzavá. Zobák dlouhý 50 až 57 mm je rohovinově šedý a směrem k hrotu černý. Elipsovité 8 mm dlouhé a šikmo uložené nosní otvory jsou důležitým rozpoznávacím znakem orla skalního, kterým se odlišuje od ostatních orlů. Duhovka očí je hnědá, červenohnědá nebo žlutohnědá. Ozobí a prsty na nohou jsou žluté. Silné, srpovitě zahnuté drápy jsou strašlivou zbraní, vždyť zadní dráp podél vnějšího oblouku měří 55 až 70 mm. Od ostatních orlů se odlišuje i opeřením stojáků až po prsty. 

Orel skalní žije v monogamním páru, který je po celý život věrný svému loveckému teritoriu situovanému zejména v lesnatých horských dolinách a kotlinách, kde může lovit nejen na horských loukách, ale i na zemědělské půdě v údolích. Hnízdo si obvykle staví pod skalními převisy v strmých skalách a útesech, vzácněji na vysokých stromech ve starých více než stoletých porostech. Po několika letech hnízdo obvykle opouští a postaví si druhé, případně po čase i třetí nebo hnízdiště nepravidelně střídá. Při lednových svatebních letech, které mohou mít předehru už v průběhu října a listopadu, orlí pár společně krouží ve velké výšce v okolí hnízdiště. Najednou se partneři vrhnou střemhlavým letem k zemi a vzápětí opět vystupují do výšin. Samec imponuje partnerce houpavým letem, při kterém střídavě stahuje a rozprostírá křídla. Specialitou toku orla skalního jsou horizontálně orientované osmičky, při kterých orel jistý čas letí otočený zády k zemi. Při svatebním letu se zaháknou drápy a točí se kolem společné osy s částečně staženými křídly.

Rodičovský pár začíná stavbu, resp. úpravu hnízda koncem února a začátkem března. Již v průběhu toku, ale zejména během krmení mláďat rodiče přinášejí do hnízda zelené větvičky, které plní i sanitární funkci tím, že překrývají zahnívající zbytky kořisti. Samice v poslední březnové dekádě snese zpravidla 2 (výjimečně 3) hnědoskvrnitá vejce (s odstupem 3 až 5 dní) s průměrnou hmotností 135 g, přičemž první vejce bývá tmavší. Samice sice temperuje již první vejce, stálou inkubaci však začíná až po úplné snášce, přičemž ji při sezení na vejcích jen občas na krátko vystřídá samec. Mláďata se líhnou postupně po 42 až 45 dnech. Nejvyšší hodnověrně doložený věk orla skalního v přírodě je jen 26 let a v zajetí 57 let.

CZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samecCZ_Orel skalní samec

 



Soukromé stránky fotografií z mých cest